Orientering om Vann- og Avløpsprosjektet Mars 2022

Som tidligere meddelt ble utslippstillatelsen trukket tilbake ved Asker kommunes vedtak av 08.12.2021. Vedtaket er påklaget, og styret har også levert tilleggsbemerkninger til klagen. Det vises til e-poster til medlemmene av hhv. 20.12.21 og 05.01.22 med lenker til de aktuelle dokumentene i saken.

Styret gjennomførte et videomøte 14.02.22 med saksbehandlere i den avdelingen i kommunen som behandler saken. Det kom ikke noe særlig ut av møtet som har betydning for selve klagesaken. Det må anses som temmelig sikkert at kommunen ikke kommer til å omgjøre sitt vedtak, og saken blir nå forberedt for oversendelse til statsforvalteren til avgjørelse. Vi har krevd at det oppnevnes settestatsforvalter pga inhabilitet hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, men vi må være så realistiske at vi ikke tror dette vil ha betydning for utfallet av klagebehandlingen. Det er åpenbart at statlige myndigheter her har bestemt seg.

For BVA vil det ha som følge at vårt prosjekt ikke kan gjennomføres slik det til nå er prosjektert, dvs. med et midlertidig utslipp via en slamavskiller inntil en offentlig avløpsløsning er på plass. Det er uvisst når en slik avløpsløsning kommer på plass. Asker kommune vedtar i disse dager en såkalt temaplan for vann og avløp. Når det gjelder det siste, peker planen på to løsninger: Enten en utvidelse av renseanlegget på Bokerøya ved Svelvik, som eies av Drammen kommune, med en videreføring av den sjøledningen som i dag går til Holmsbu. Det andre alternativet er en utvidelse av renseanlegget på Rulleto ved Tofte og med en sjøledning derfra til Holmsbu. Det positive er at Asker kommune opplyser at man har finansielt grunnlag for gjennomføring når den tekniske løsningen er avklart og de nødvendige politiske vedtak er truffet. Ut fra de signaler vi fikk i møtet, virker det som om det er vilje til å prioritere dette arbeidet, og kommunene har også generelt tidspress fra sentrale statlige myndigheter, som særlig gjelder utslipp til Oslofjorden.

Et sentralt spørsmål når en sjøledning skal etableres, er hvilke steder myndighetene vil peke ut som tilknytningspunkter. Kommunen vil neppe fullt ut bygge ledningsnett i hele Rødtangen-området til kommunal standard og eie, og det vil derfor høyst sannsynlig bli lokale private anlegg som må organiseres etter den modellen som BVA bygger på. Hva vi skal gjøre med BVA som organisasjon i mellomtiden, som kan bli lang, vil styret komme tilbake til.

Den beste nyheten vil ellers kan presentere, er at det nå går mot VÅR og Rødtangen-sesong!

Med vennlig hilsen styret

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: